dilluns, 10 de març del 2014

Coc o coca de poma

Coc o coca? bona pregunta? aquesta pregunta ja  la van formular els de Ca Massita a la trobada de cocs i coques entre valencians, catalans i mallorquins.
Per mi el coc es una pasta en ous, on utilitzem farina de reposteria (força) i llevadura química en pols, i ous, el que entenem com a bescuit, gruixut i esponjós.
I les coques són primes, en una pasta  més semblant al pa, en farina fluixa i llevadura de panaderia on la base es queda cuixent i plana, i normalment no porta ou, o poc ou.
Dient aquesta definició quedaria clara, la nostra diferència, però ara bé quan en aquesta coca de poma, també li diem coc de poma i al final li acabem dient a tot coc menys a la coca de sant Joan, No?
Així que aqui us deixo un dels cocs més típics de la nostra zona i més bons!



Ingredients per la base ( per la mida d'una bandeja de forn)
- 100ml d'aigua
- 50ml d'oli d'oliva
- 90g de segí o mantega
- 1 ou (opcional)
- 30g de llevadura de panaderia en pastilla
- 1 cullerada sopera de sucre
- 450g de farina fluixa.
- Una cullerada sopera de sucre.

Aquesta base de coc la utilitzem molt per molts de cocs. També ens serveix per al coc de mel o per al coc de tomata en lloc de posar sucre li posem un pessic de sal.

Ingredients per sobre
- Farina per cobrir la pasta
- Un bon xorret d'anís sec
- Un bon xorret d'oli
- 5 pomes grans
- Sucre

Procediment
- Posem en un bol els 100 ml d'aigua tíbia i desfem la llevadura amb les mans, un cop tenim la llevadura desfeta incorporem l'oli, l'ou i el sucre i batem. Quan tenim els ingredients ben homogenis anem incorporant farina fins aconseguir una massa tipus pa. La treballem una estona i la deixem reposar al menys 30 min embolicada en un drap fins que augmente el seu volum.
- Un cop fermentada la massa, l'estirem amb l'ajuda d'un corró i cobrim la safata del forn que prèviament hem untat amb una mica d'oli o mantega.
- Estirem la massa i li fem una petita vora amb la pasta per poder fer la lletada a sobre.
- Per fer la lletada posem en un got uns 150ml d'oli i li anem incorporant farina fins que quedi una textura tipus pomada, li incorporem un xorret d'anís sec i ho fem una mica més liquid.
- Tirem la lletada per sobre la massa que tenim a la safata ja estirada, ens ha de cobrir tota la superficie.
- Posar sucre per sobre, per damunt la poma tallada a làmines d'un centímetre aproximadament i tornem a posar sucre per sobre la poma.
- Enfornem a uns 200ºC uns 30 min aproximadament.

1- Estirar la massa
2- Fer la lletada i posar el sucre

3- Incorporar la poma i sucre


4- Enfornar



Un altra versió del coc i la coca amb mel tot un clàssic de les nostres postres
Coc de mel
Coca de mel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada